Pass på rå mat: Ikke alt er rå forbruksvarer

Ikke alle rå grønnsaker er egnet for konsum

Hvis du vil spise helt rå mat, bør du først lære om ingrediensene og effektene av de valgte matvarene. Poteter, bønner, auberginer, rabarbra, hyllebær og maniok må behandles og varmes opp før konsum. Tarmen liker for eksempel ikke å spise rå hylbær.Bladige grønnsaker som spinat, salat, lammesalat og rakett kan også ha høye nivåer av nitrat, avhengig av årstid og oppvekstområde. Nitrater kan danne forbindelser, hvorav mange har vist seg å være kreftfremkallende i dyreforsøk. For å minimere svelging må du ikke bruke petioles, ytre blader og ribbeina fra de nevnte bladplanter. Oksalsyren som er i rå spinat og brosjyre hemmer også inntaket av mineraler i tarmen når det er for hyggelig.

Dette er sunt i naturlig tilstand

For rent forbruk er alle typer grønnsaker og urter egnet, som ellers er rå på menyen. I tillegg til urter som persille, sorrel, kjørvel, borage eller dill, kan du også ubevisst spise ingredienser som ikke er til hverdags som gulrotgrønt, reddikblader, selleri, rødbeter, fennikel, kålrabi og ville urter som brennesle, grådighet eller purslane eller bruk dem til grønne smoothies.

Blader av trær og fruktgroper er uegnet for smoothies og salater

Forsiktighet anbefales med uvanlige ingredienser som blader, frø og bjeffer av trær eller furu nåler. Bruken av hittil uoppdagede matingredienser reiser spørsmålet for lekmenn i hvilken grad de er nyttige og næringsrike, usannsynlige eller svært giftige. Det er ofte ingen pålitelig innsikt i virkemåten til slike eksotiske ingredienser, eller bruken av dem som mat kan foreløpig ikke påvises.Fagfolk advarer også mot å spise fruktgroper. Interiøret i aprikoser, bitre mandler, kirsebær og epler danner hydrosyansyre under fordøyelsen. I høye doser kan dette stoffet forårsake alvorlig akutt rus med kramper, oppkast og kortpustethet. Voksne forbrukere skal ikke konsumere mer enn en til to bitre aprikoskjerner per dag eller bedre avstå fra det som et forsiktighetsmål.

Å samle ville urter er ikke for lekfolk

På grunn av faren for forveksling med giftplanter skal kun kunnskapsrike botanikere samle ville urter. På en guidet urtetur bort fra hundeturer og landbruksområder, vil raw food-fans spille det trygt og bli kjent med trygge og ubesatte steder. Vask nyhøstede urter grundig, behandle og konsumere dem så snart som mulig på samme dag. Men pass på: Ikke alle ville urter er i stand til å konsumere dem i store mengder.

Forpakket, ikke nyt uoppvarmede frosne bær

Forpakkede, frosne bær skal ikke brukes frosne eller tine i smoothies, desserter eller smaksatt drikke. For den frosne varen kan for eksempel være forurenset med norovirus.Du kan bruke ferske sesongens frukt (her finner du vår gratis sesongkalender) eller koke de frosne bærene kort for å drepe mulige sykdomsfremkallende bakterier.

 

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70